Beelden Roelof Thijs Bokaal 2018

Op vrijdag 6 april hebben we kunnen genieten van bloedstollend spannende heats in de race om de Roelof Thijs Bokaal. Het spectaculaire maar meedogenloze knock-out systeem zorgde ervoor dat acht van de 24 rijders al na 10 heats naar huis konden.

Maar alle Nederlandse coureurs waren op dat moment nog steeds in de race, en twee daarvan slaagden er zelfs in om de finaleheats te bereiken. René Stellingwerf stond in eerste instantie niet op de startlijst, maar mocht invallen voor Max Niedermaier, die zich op de donderdagochtend voor de wedstrijd had afgemeld. Dit betekende dat hij in de groep zat van snelste rijders die pas later in de race kwamen, maar dit was niet onterecht: René reed de sterren van de hemel en schopte het zelfs tot de allerlaatste finaleheat! Daarin belandde hij helaas in de strobalen, met een vierde plek als resultaat. De heat werd opnieuw gestart zonder René, en na een strijd van vier rondes was het de Tsjech Lukáš Hutla die als eerste over de finish kwam. Even leek het erop dat Charly Ebner (Oostenrijk) in de allerlaatste bocht nog binnendoor kwam bij Jonas Andersson (Zweden), maar zijn aanval slaagde niet en het was Andersson die de tweede plek veroverde.
Iemand die ook een topprestatie leverde was de pas 17-jarige Jimmy Tuinstra. Jimmy startte in de allereerste heat en moest zich door zes heats heenknokken om bij de beste acht in de 'kleine' finale te belanden. Daarin werd hij derde achter twee aanstormende talenten uit Zweden en Finland, Albin Lindblom en Matti Isoaho. 
Bart Schaap en Simon Reitsma waren ook in het zicht van de finaleheats, maar werden uitgeschakeld in knock-out heats 19 en 20. WK-debutant Jasper Iwema kampte praktisch de hele avond met verschillende technische problemen en moest ook in heat 19 afscheid nemen van het publiek - althans voor die avond, want op zaterdag en zondag stonden Jasper (serie-wildcard), Bart (evenement-wildcard), Simon en Jimmy (reserves) weer op het ijs voor de laatste finale van het wereldkampioenschap. 

Ga naar 'Uitslagen' voor de volledige uitslag van de Roelof Thijs Bokaal van 2018.

Voor wie de race nog een keer wil terugkijken: Podium.TV was erbij en maakte een samenvatting. Ook SPW media heeft een mooi verslag van de race gemaakt: