Wie rijdt waar in 2019?

De herfstmist rondt het ijsspeedwayseizoen van 2019 begint langzaam op te trekken. Zoals altijd kun je op deze website weer terecht voor de racekalender, wedstrijduitslagen en het belangrijkste nieuws op ijsspeedwaygebied. We hebben er weer extreem veel zin in!

Uiteraard geldt dat ook voor ons eigen evenement in Heerenveen. Opnieuw zal op het ijs van Thialf de laatste, allesbeslissende WK-finale van het seizoen verreden worden. Dit wereldkampioenschap gaat al op 12 januari van start met twee kwalificatiewedstrijden in Örnsköldsvik (Zweden) en Kauhajoki (Finland). Nederland heeft in totaal drie startplaatsen gekregen voor deze kwalificaties: één in Zweden en twee in Finland. De beste zes coureurs van beide voorrondes plaatsen zich voor de WK-finales. Dit vaste rijdersveld wordt dan aangevuld met de wereldkampioen van 2018 plus twee door de FIM geselecteerde wildcardrijders. En last but not least, de nummer 16: deze verschilt per WK-finale en mag door de bond van het organiserende land worden voorgedragen.

Wie rijdt waar in 2019?

De jeugd heeft de toekoemst: de startplaatsen voor de WK-kwalificatie in Finland zijn voor Jasper Iwema en Jimmy Tuinstra, en in Zweden gaat Bart Schaap proberen zich te kwalificeren.

Helaas zal Nederland opnieuw niet vertegenwoordigd worden op het WK voor landenteams. Dit komt niet omdat onze Nederlandse coureurs daar geen zin in hebben, of omdat er geen plek is - de reden is simpelweg dat de Nederlandse motorsportbond, de KNMV, dit niet toestaat. In eerste instantie zou het WK Teams in 2019 zelfs in Heerenveen plaatsvinden. Gegarandeerd drie Nederlanders op de baan, dat leek ons wel mooi! Bovendien is deze race in 1993 voor het laatst in Nederland georganiseerd, dus het zou ook wel weer eens tijd worden. Maar de regels van de KNMV gooiden roet in het eten, en zonder Nederlands team kan er van een WK Teams in Heerenveen natuurlijk ook geen sprake zijn. De wedstrijd is voor 2019 overgenomen door Togliatti, waar hij in 2012, 2014 en 2016 ook al is gehouden. De plaats van Team Nederland zal worden ingenomen door Kazachstan, wellicht met versterking van een of meer Russische coureurs.

Foto: Ian Charles