Jimmy Tuinstra eerste officiële WK-reserve

Verrassende resultaten bij de twee kwalificatierondes voor het WK op 12 januari.

In Örnsköldsvik (Zweden) en Kauhajoki (Finland) werd tegelijkertijd gestreden om in totaal 12 kwalificatieplekken voor de WK-finales - waaronder ook de vijfde en laatste finale in Heerenveen eind maart.
Drie Nederlandse coureurs streden mee om deze plaatsen, en moesten het opnemen tegen de wereldtop. Alleen regerend wereldkampioen Dmitri Koltakov was al zeker van een startplaats in de finales - alle andere mededingers kregen op 12 januari vijf heats om te laten zien wat ze waard waren. Erop of eronder dus.

Bart Schaap ging in vier van zijn heats in Örnsköldsvik als derde over de finish. In heat 15 had er wellicht ook nog minstens een puntje in gezeten, maar een klapband (beelden op Facebook) zorgde ervoor dat Bart al in de eerste bocht de sneeuwwal in schoof. Vier punten verzamelde Bart in het eindklassement - zeker geen slechte score in een race als deze, maar helaas niet genoeg voor een kwalificatie.

In Kauhajoki verzamelde Jasper Iwema twee punten meer dan Bart, met twee tweede en twee derde plaatsen, en alsof er een vloek op lag - ook een val in de 15e heat (beelden op Facebook). Voor Jasper, die vorig jaar zijn debuut maakte in het WK IJsspeedway, was dit resultaat ondermaats, en hij was er dan ook absoluut niet blij mee. 

Of de Finse baan hem beter lag, of omdat hij gewoon ontzettend goed in vorm is, dat kon ook Jimmy Tuinstra zelf niet bevestigen, maar feit is dat Jimmy in Kauhajoki een heel sterke race reed. Hij begon de wedstrijd net als Bart met twee eenpunters, maar sloot hem af met twee heatoverwinningen. En als hij in de 12e heat niet de controle over zijn motor even kwijt was geweest dan had er misschien nog wel meer in gezeten. In totaal scoorde de pas 17-jarige coureur acht punten - slechts twee verwijderd van een kwalificatie. Nog dezelfde avond kwam het bericht dat de wereldmotorsportbond FIM Jimmy's sterke optreden beloonde met een eerste plaats op de lijst met officiële reserves voor het wereldkampioenschap. Dit betekent dat wanneer één van de gekwalificeerde WK-rijders een (of meerdere) WK-finales niet aan de start kan komen, Jimmy voor hem in mag vallen. Grote kans dat we Jimmy dus nog bij het WK aan de start zullen zien!

De volledige resultaten van de races in Örnsköldsvik en Kauhajoki zijn te vinden onder 'Uitslagen'.

Poster WK-kwalificatie 1 Örnsköldsvik 2019

Poster WK-kwalificatie 2 Kauhajoki 2019